Hlavní navigace

WiFi FON, fenomén který nedorazil

21. 11. 2006 9:14 Marek Zabrodsky

Nedávno jsem četl, že česká republika patří mezi největší světové velmoc v počtu bezdrátových sítí na počet obyvatel. Přesto jsem byl velice zklamán, když jsem se začal více zajímat o službu (firmu) FON která vytváří sociowifi síť po celém světě, protože jsem zjistil že tento fenomén až na pár vy jímek vůbec nedorazil do české republiky.

Asi bude nejlepší nejdříve vysvětlit co je to vlastně za firmu a co vlastně FON dělá. Již asi před rokem jsem se dozvěděl (dokonce z českých medií), že do jedné španělské společnosti FON, zainvestovala společnost Google a Skype nějaké peníze a ta jim přislíbila, že vytvoří celosvětovou komunitní wifi síť na uplně jednoduchém principu. Každý kdo si koupí FON router zpřístupní svojí konektivitu (ADSL, kabel…) i ostatním členům komunity zdarma a ti kteří nejsou členy zpřístupní internet za peníze. Dříve si ani člověk nemusel nic kupovat stačilo mít wifi router od společnosti Linksys (verze s linuxem) a nahrát si do něj speciálně upravený firmware, který umožňuje vytvoření své privátní a veřejné sítě. Nyní si je možno koupit originál WiFi FON přístupový bod La Fonera, který doopravdy jen zapojíte do elektřiny a k vašemu modemu a je vše nainstalováno. Konfigurace se pak provádí přes internetovou stránku, kde vyplníte pouze jak se vaše síť jmenuje, kde bude přístupový bod se nacházet a na jaký paypal učet si chcete zasílat peníze z placených přístupů. Podrobné vysvětlení všech funkcí a nastavení asi nechám na později nebo je spíše zveřejním v odborném článku na serveru www.wifionline­.net

A teď co mě překvapilo, na stránce maps.fon.com naleznete mapu celého světa, kde jsou zakresleny jednotlivý uživatelé a jednotlivé FON sítě. V české republice jsem napočítal pár registrovaných uživatelů a FON sítí jsem nepačítal na jedné ruce, konkrétně jsem v Praze jich napočítal asi 5. řekl jsem si Ok asi google se jednou spletl a spletl jsem se já, protože jsem se podíval na naše západní členské státy a tam jsem jen žasl, protože mapa byla poseta uživateli sítě fon a FON wifi sítěmi.

Pro ukázku jsem udělal screenshoty:
Zde je ukázka jak je na tom Praha… (pod ikonou lupy se skrývá 1–2 Foneři)

FON praha

a zde je ukázka centra Amstrdamu

FON Amstrdam

Možná někdo bude argumentovat, že u nás existuje komunitní síť czfree.net, ale myslím si, že již úplně ztratila na kráse, protože neví vůbec transparentní a spíše se sní stává komerční síť některých prodejců wifi a přístupná pouze pro profesionále.

Nakonec jsem si připravil na vás anketu.

Sdílel by jsi svůj internet?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).